80 LAT NA SZCZYCIE

Published

Kasprowy Wierch nad morzem? To możliwe w nowej kampanii MDI Group dla Polskich Kolei Linowych

Z okazji obchodów 80-lecia PKL, zabytkowy wagonik kolei linowej wyposażony w specjalne gogle VR zabrał turystów i mieszkańców największych polskich miast w wirtualną podróż na Kasprowy Wierch, w ramach kampanii przygotowanej przez Agencję Reklamową MDI.

Przebieg

W trakcie swojej podroży po Polsce zabytkowy wagonik pojechał z Zakopanego do Łodzi, a następnie do Krakowa, Poznania, Warszawy i Sopotu. Wnętrze oryginalnej, zabytkowej kolejki z lat 60. zostało zaadaptowane na centrum multimedialne i wyposażone w stół z animacjami. Dostępne na miejscu gogle wirtualnej rzeczywistości pozwolą podziwiać wyjątkowe tatrzańskie krajobrazy. Przy wagoniku turystów witali konduktorzy ubrani w historyczne stroje, noszone przez obsługę kolei linowej na Kasprowy Wierch tuż po jej powstaniu.

Wagonikowi towarzyszyła plenerowa wystawa z archiwalnymi zdjęciami przedstawiającymi niesamowitą historię kolei na Kasprowy Wierch. Dzięki zastosowaniu fotoplastykonu historyczne zdjęcia nabrały trójwymiarowej głębi.

Dodatkowo dla mieszkańców i turystów przygotowano liczne gry i zabawy oraz konkursy z nagrodami, które można było  śledzić na fanpage Kasprowego Wierchu. 15 marca 2016 użytkownicy korzystający z wyszukiwarki Google mogli zobaczyć animację wykonaną specjalnie na okazję 80-lecia kolejki.
80 lat na szczycie w Łodzi

Big idea

Kolej linowa na Kasprowy Wierch jest symbolem Zakopanego dla ponad połowy Polaków. Z przeprowadzonego przez nas badania wynika, że 80 proc. respondentów chciałoby skorzystać z przejażdżki kolejką linową, gdyby tylko mieli taką możliwość. 75 proc. ankietowanych będąc w Zakopanem, chciałoby wjechać właśnie na Kasprowy Wierch. Teraz z okazji 80-lecia PKL mieszkańcy polskich miast mają szansę poznać uroki tatrzańskiej przyrody i poczuć klimat tego niezwykłego miejsca.

Patryk Białokozowicz, członek zarządu PKL

Za strategię komunikacji, kreację, organizację eventów, działania Virtual Reality oraz wsparcie PR odpowiada Agencja Reklamowa MDI Group

Historia PKL

Historia Polskich Kolei Linowych sięga 15 marca 1936 r. Dokładnie wtedy, po 227 dniach budowy, na Kasprowy Wierch wjechał wagonik pierwszej kolei linowej w Polsce. Koszty przedsięwzięcia przekroczyły 3,5 mln przedwojennych złotych, ale inwestycja zwróciła się już po trzech latach. Tylko w ciągu pierwszego roku działania na szczyt Kasprowego Wierchu wjechało aż 165 tysięcy osób. Pomysłodawcą budowy kolei był Aleksander Bobkowski – ówczesny dyrektor Polskich Kolei Państwowych, prezes Polskiego Związku Narciarskiego i jednocześnie Minister Komunikacji. To dzięki jego wizji, ogromnej determinacji i zaangażowaniu powstały sztandarowe turystyczne inwestycje na południu Polski – koleje górskie na Kasprowy Wierch, Gubałówkę i Górę Parkową, a także pociąg Luxtorpeda łączący Kraków i Zakopane.

Materiały

Film promocyjny "80 lat na szczycie"

mdi-pkl-12.jpg
mdi-pkl-6.jpg